turistička organizacija sokobanja

Туристички садржаји

Окосница туристичке понуде Сокобање у последњих пар година је активан одмор, који се потенцира у промотивним активностима туристичког производа Сокобање. Туристи могу да бирају између бројних садржаја и активности, у зависности од својих преференција и афинитета.

Активни одмор као концепт није строго дефинисан, тако да у основи подразумева различите видове активности које су махом слободног карактера, а које доприносе физичком и менталном здрављу. Чињеница да је допринос добром здрављу основни циљ активног одмора, пре свега упућује на идеју активности у природном амбијенту, а њихов тип зависи од личних склоности и потреба. Ове активности могу бити релаксирајуће, забавне, адреналинске, а пре свега би требало да појединца ослободе од стреса, који је данас готово неизоставан.

Клизалиште и санкалиште

Клизалиште са санкалиштем представља нову туристичку атракцију Сокобање и налази се у најужем центру града. Овај монтажни спортски објекат састоји се из клизалишта и тобогана за санкање, са подлогом од синтетичког леда, тако да се може користити у већем делу године. Тобоган стаза са заштитним прстеном, од синтетичких ледених панела и баријера које обликују стазу представља прави изазов за најмлађе госте.

Екстремни спортови у Сокобањи

Терени и околина Сокобање су право место за све оне жељне спортских изазова и подвига. Посетиоци који су у потрази за авантуром и узбуђењем могу се опробати у адреналинским спортовима као што су: роњење на дах, mountainbiking, freeclimbing, оријентациони крос,с кокови у воду, параглајдинг, једрење на Бованском језеру, вожња кајаком, спуштање у Ртањску леденицу…

У организацији параглајдинг клуба „Грунф”  туристи могу да сер опробају у летовима параглајдером уз стручне инструкторе. Полетиште је са Озрена, са веома атрактивне параглајдинг писте. У Сокобањи се повремено одржавају и брдске ауто трке у оквиру Националног шампионата. Трка се одржава на Озренском путу између Сокобање и села Језера. У Сокобањи се одржава и екстремна штафетна трка „4 елемента“, у организацији Савеза екстремних спортова Србије и Српске Skyrunning асоцијације. Свака екипа има пет такмичара који учествују у 5 различитих спортских дисциплина: параглајдинг, планински бициклизам, пливање, вожња кајаком, трчање. Такмичење се одржава на Ртњу и Бованском језеру.

Планинарење

Планине које окружују Сокобању представљају прави изазов, како за рекреативце тако и за професионалне алпинисте. Озрен, Девица, Ртањ, Крстатац, Буковик и Рожањ нуде непрегледне терене за овај вид спорта. Ту су обележене пешачке стазе за почетнике и стрми и неприступачни врхови за професионалце. Сокобања поседује преко 300 km маркираних планинарских и пешачких стаза. Планинарско друштво „Оштра чука“ и Планинарски клуб „Озрен“, организују планинарске туре током целе године, за своје чланове и за све заинтересоване туристе.

Планински бициклизам

Околина Сокобање је идеална за вожњу бицикла, било да су у питању рекреативци или професионалци. Постоји 150 km обележених стаза за све љубитеље планинског бициклизма (mountibiking).

Обележене бициклистичке стазе:

  1. Кружна стаза на Ртњу: Врмџа – Горња Мала – Паклеш – Васиљевац – Главица – Врмџа, дужина стазе 15 km.
  2. Кружна стаза на Озрену:  Калиновица – Кошавско – Пауново блато – Ресничке ливаде –Св. Ранђел – Јованов камен – Болница Озрен – Калиновица, дужина стазе 15 km.
  3. Стаза обележена GPS-om која креће од Рујишта, сеоског насеља у подножју Ртња, преко Ртња, Озрена и Буковика у источном делу општине, укупна дужина стазе је 120 km.

Еко туризам

У Сокобањи се одавно предузимају одговарајуће активности и мере како би се очувао еколошки квалитет простора, заштитиле природне лепоте, лековита и атрактивна својства бање и њене околине.  Још давне 1895. год. основано је Друштво за унапређење и улепшавање Сокобање, на иницијативу митрополита српског господина Михајла, са основним циљем да се створи што квалитетнији амбијент за боравак бањских посетилаца.

1992. год. донета је Декларација којом је Сокобања проглашена првом еколошком општином у Србији. Сокобања са здравом и очуваном животном средином, без индустријских загађивача, бројним природним и заштићеним вредностима са туристичко-рекреативном, здравственом и образовном функцијом, има велике потенцијале за развој еколошког туризма. Што се тиче овог вида туризма, већ дуги низ година Сокобања је позната као савршена дестинација за извођење школа у природи. Еколошка едукација и активна рекреација младих у природи је прави начин за подизање њихове свести о значају заштите животне средине и њеног очувања за будуће генерације.

Лов и риболов

Сокобањска ловишта којима газдује ЛУ „Соко“ и ЈП „Србија шуме“, богата су ситном и крупном дивљачи. Стравствени ловци се могу окушати у лову на зеца, фазана, јаребицу, препелицу, шумску шљуку, дивљу свињу и срну. Ангажовањем ЈП „Србија шуме“, извршена је реинтродукција јеленске дивљачи, која се настанила на сокобањским планинама,  пре свега на Буковику. Лов у ловиштима се обавља у складу са законом, а спроводи се организовано, по прописима надлежних организација и институција, Ловачког удружења „Соко“ и ЈП „Србија шуме“.

Оба вида риболова и речни и језерски су веома атрактивна. Поред великог броја врста беле рибе, у горњем року Моравице, прави виртуози у овом спорту могу да се опробају и у лову на поточну пастрмку. Бованско језеро спада у једно од најбогатијих српских језера племенитим врстама рибе: сом, смуђ, шаран, амур, толстолобик, клен, гргеч, лињак и врстама беле рибе: сребрни караш, деверика, бодорка (жутоока), беовица. Удружење спортских риболоваца „Моравица“ се брине о стању рибљег фонда у реци и оба језера и издавању дозвола за риболов.

Рурални туризам

У Сокобањи се последњих година развија и рурални туризам. У неколико сокобањских села адаптирани су стари и изграђени нови смештајни капацитети, који туристима омогућавају потпун комфор. Села која се баве овом врстом туризма су Врмџа, Ресник, Трубаревац, Мужинац, Жучковац, Шарбановац и Јошаница. У сокобањским селима брижно се негује традиција, чувају стари занати, припремају јела по традиционалним рецептима, а туристи могу да учествују у радовима у домаћинству и припремању зимнице.