turistička organizacija sokobanja

Сокобањска излетишта

 „Врело- Борићи“ је познато излетиште, удаљено око 300 м од центра Сокобање. Врело је некада било монденско излетиште, где су се окупљали познати књижевници, глумци, уметници, политичари и чланови краљевске породице Карађорђевић. Стазом је повезано са излетиштем Борићи, чији је горњи део уређен за излетнике,са неопходним мобилијаром и справама за забаву деце и авантура парком који је отворен 2022. године.  У близини се налази и спомен-чесма Хајдук Вељку Петровићу.

Парк шума „Чука 2“ налази се у близини Специјалне болнице Сокобања, у насељу Чука. Зимзелена шума, стаза здравља, паркић за децу, дрвене клупе и кућице за одмор су само неке од атрактивности овог излетишта. Простор је погодан је за разне спортске активности као што су бадминтон и фризби, или за излете и шетњу у прелепом природном амбијенту и целодневни боравак на отвореном.

Парк „Бањица“ се налази у ширем центру града, на обали реке Моравице, и удаљен је око 500 м од мермерног шеталишта. Парк је лепо уређен, са бројним клупама, украшен цвећем и зеленилом. У оквиру парка налази се и теретана на отвореном као и стазе за трчање (израђене од тартана).

„Лептерија“ је најпознатије и најпосећеније излетиште у Сокобањи. Удаљена је 2 км од центра Сокобање. До излетишта се може стићи асфалтним путем, или живописном шумском стазом. У непосредној близини је црква Рођења Пресвете Богородице и природни феномен „Богородица у стени“. Средњовековно утврђење Сокоград налази се на само 500 м од Лептерије, до кога се долази шумском стазом.

Излетиште „Озрен“ је удаљено је око 5 км од центра Сокобање. До Озрена се стиже асфалтним путем. Обухвата велики парк у оквиру кога се налазе спортски терени, дечије игралиште и вештачко језерце, ресторан, водени слап Мала Рипаљка и уређен пикник простор. У близини је и Рипаљка, највиши водопад у Србији (укупна висина 40м), која је проглашена првим српским спомеником природе, 1948. год.

Излетишта „Очно“  и „Калиновица“ удаљена су 3 км од излетишта Озрен. Прво је познато по “Камену љубави”, усамљеној стени на средини велике ливаде, која представља симбол вечне љубави. Друго је пропланак, оивичен буковом и боровом шумом, и познато је по изворима хладне воде. Око извора су постављене клупе и столови и уређена места за роштиљање.
 
Извор „Шопур“ се налази такође на Озрену, на путу за село Језеро, и удаљен је 8 км од центра Сокобање. Извор је окружен буковом шумом, а око њега је уређен пикник простор. Од Шопура, шумским стазама, може се стићи и до врха Оштре чуке (1075 м), са кога се пружа величанствен поглед на сокобањску котлину и планину Ртањ.

Извор реке Моравице је пријатно место за одмор и пикник, надомак кристално бистрог језерцета где настаје река Моравица. Река извире на месту званом Врело-Истоци, у подножју планине Девице, 12 км од Сокобање у правцу Књажевца. Сам извор представља природни феномен, јер се на самом почетку јавља у виду разливеног речног тока, који настаје од великог броја подземних извора. У близини се налази и Храм Св. Илије, Маркова пећина и пастрмски рибњак.
 
Сесалачка пећина се налази у атару села Сесалац и удаљена је око 19 км од Сокобање. Пећина је осветљена у дужини од 200 м и обилује пећинским накитом: сталактитима, сталагмитима, травертинским кадама и тананим драперијама. Кроз њу тече речица понорница. Испред пећине је лепо уређен пикник простор, а у непосредној близини је и вештачко језерце.
 
Врело је удаљено од Сокобање око 21 км, а од Бање Јошанице 6,5 км. Смештено је у подножју Буковика и до њега се стиже шумским стазицама. Главне атракције овог излетишта, смештеног у шумско-ливадском амбијенту, су извори топле и хладне минералне воде, по чему је и добило име, очувана природа и чист ваздух.