turistička organizacija sokobanja

Клима

Клима је један од најзначајнијих елемената туристичке валоризације Сокобање. Особине поднебља Сокобањске котлине одређене су пре свега њеним положајем. На ширем подручју заступљена је умерено континентална клима, са тенденцијом преласка ка планинском типу са порастом надморске висине. Међутим, специфичне климатске карактеристике котлине условљене су постојањем планинских масива који ограђују сокобањску котлину.

Основне климатске карактеристике овог подручја су хладне и оштре зиме, топла и сунчана лета, и јесени које су топлије од пролећа. Готово да током године уопште нема магловитих дана.

Температура ваздуха један је од најзначајнијих климатских елемената и за развој туризма има велики значај, посебно за дефинисање дужине трајања туристичке сезоне. У околини Сокобањске општине нема нити једног загађивача ваздуха ни вода.
Поред тога посебан допринос кристално чистом ваздуху даје ружа ветрова која се формира изнад котлине, доносећи свеж и чист ваздух. Богаство ваздуха негативним јонима доприноси општем благостању организма и брзом опоравку од тегоба, пре свега респираторних сметњи и стреса, које носи данашњица.