turistička organizacija sokobanja

Tрадиционалне манифестације

Међународни фестивал „Прва хармоника Србије – Сокобања

Међународни фестивал “Прва хармоника Србије – Сокобања” је културно-забавнаманифестација, такмичарског карактера, која се одржава од1962. год. Многи победници овог такмичења данас су еминентнистручњаци, професори на академијама, шефови великих оркестара имајстори хармонике. Полуфинале такмичења се одржава у јулу, а финалесредином августа.

Национални сабор „Златне руке“

Традиционална манифестација, која се одржава од 1983. год., где се учесници такмиче у припремању старих, готово заборављених јела, вештинама старих заната и народним рукотворинама. Бројни посетиоци могу од љубазних домаћица добити савете о припреми неког традиционалног јела, а могу дегустирати изложене специјалитете. Одржава се сваке године 14. јула.

Биљоберске свечаности

Традиционална манифестација, која се одржава од 1994. год. , у периоду од 02. до 07. јула. Велики број туриста долази баш за ову прилику у Сокобању како би учествовали у брању лековитог биља на падинама Озрена, Ртња и Девице уз пратњу стручних водича. Поред оваквих излета организују се и стручна предавања, квизови, такмичење у плетењу венчића, Биљна парада и избор “Принцезе Биљарице”. Највећи изазов за учеснике представља успон на Шиљак, највиши врх Ртња (1560 m), који се одржава 07. јула, на дан православног празника Св. Јован Биљобер, у пратњи чланова планинарског друштва.

Маратон жеља

Јединствена манифестација у свету која сваке године привлачи велики број посетилаца. Задатак учесника је да прошетају најживописнијим сокобањским пределима и посете неколико дестинација, који по народном веровању испуњавају жеље. На сваком локалитету учесници сакупљају купоне чиме стичу право на учешће у наградној игри. За посетиоце се организује и културно-забавни програм. Одржава се првог викенда у септембру месецу.

Бањско забавно лето

У време летње туристичке сезоне од 21. јуна до 01. септембра сваке године у оквиру „Бањског забавног лета“ поред поменутих традиционалних манифестација организују се и други културно-забавни садржаји: рок, поп и фолк концерти, позоришне представе и монодраме, дечје представе, наступи акробата, жонглера, мађионичара и других аниматора, гостовања културно-уметничких друштава, летњи биоскоп, различите изложбе, стручна предавања и књижевне вечери и др.