turistička organizacija sokobanja

Природне атракције Сокобање

Планине

Озрен. Озрен је једна од најшумовитијих планина у Србији, веома богата озоном. Највиши врх планине је Лесковик (1,174 m надморске висине). Удаљен је око 5 km од центра Сокобање. До Озрена се стиже асфалтним путем. Обухвата велики парк у оквиру кога се налазе спортски терени, дечије игралиште и вештачко језерце, ресторан, водени слап Мала Рипаљка и уређен пикник простор. На планини се налазе две болнице за лечење плућних и очних болести.

Ртањ планина је удаљена око 18 km од Сокобање и са северне стране ограничава сокобањску котлину. Највиши врх је Шиљак и налази се на 1560 m надморске висине. Као симбол планине на истоименом врху налази се још један куриозитет, односно рушевина некадашње цркве-капеле Светог Ђорђа. На обронцима Ртња расте лековито биље, постоји мноштво подземних извора, пећина и јама које красе скривене делове унутрашњости планине.

Девица се налази се у близини границе између Карпатских и Балканских планина. Највиши врх је Чапљинац (1,187 m надморске висине). На овој планини извире река Моравица, а у близини је и утврђење Сокоград. Изразито је богата флором и фауном. Планина је позната по кречњацима велике чистоће, на висоравни планине се налази кречњак из доба јуре и креде тако да је планина избраздана вртачама, шкрапама, мањим увалама, пропастима и пећинама.

Буковик је планина која се налази на тромеђи Сокобањске, Алексиначке и  Параћинске котлине. Највиши врх планине је Букова пољана (894 m). Буковик спада у громадне планине, изграђен је од кристаластих шкриљаца, који су основна грађа и суседној планини Рожањ. Налази се на западу сокобањске котлине и 12 km је удаљен од Сокобање, а једним својим делом чини обалу Бованског језера. На овој планини се налази резерват јеленске дивљачи. Буковик је богат ниском и високом дивљачи, као и печуркама посебно вргањем и тартуфом.

Планина Слемен се налази у склопу карпатских планина и представља развође између Сокобањске Моравице и Тимочког слива. Слемен представља планину са веома благим странама али се убраја у средње планине по висини. Пружа се правцем од северозапада ка југоистоку у дужини од 9 км. Највиша тачка Слемена налази се на 1099. мнв, где се налази споменик погинулим партизанима.

Слемен је углавном шумовита планина где доминирају букве и вештачки засађени четинари (борови). Са планине се пружа леп поглед ка сокобањској котлини и Тупижници, нарочито је интересантан профил Ртња. Врх је најприступачнији из села Влашко Поље и села Милушинац, одакле полази стаза у дужини од 6 км.

Планина Крстатац је погранична планина између општине Сокобања и Књажевац. У подножју планине се налази пећина Новаковци која је мала и није туристички уређена за посете.

Са врха планине пружа се величанствен поглед у свим правцима.  На југу се виде Девица, Озрен и Сокобањска котлина. На западу се виде планине Буковик и Рожањ, док се на северозападу истиче Ртањ. Северно се налази Слемен а североисточно Тупижница. На истоку се истичу венци Старе планине. Врх Шиљак је приступачан из Милушинца и то из два правца, један правац води западном страном, а други југоисточном страном планине.

Реке и језера

Водопад Рипаљка је један од највиших водопада у Србији, а 1949. године је заштићен као природни споменик. Састоји се од већег броја каскада укупне дужине 40 m. Главни водопад „Велика Рипаљка“ висок је између 11-14 m ,у зависности од количине воде. Највећи је када се топе снегови, а најмањи у септембру и октобру. Водопад настаје на реци Градашници.

Река Моравица је притока Јужне Мораве и дугачка је 60,4 m. Извире на месту званом Врело-Истоци, у подножју планине Девице, 12 km од Сокобање у правцу Књажевца. Извор представља природни феномен, јер се на самом почетку јавља у виду разливеног речног тока, који настаје од великог броја подземних извора. У близини се налази и Храм Св. Илије, Маркова пећина и пастрмски рибњак. Река је богата белом рибом-беовица, клен, скобаљ и поточна пастрмка.

Бованско језеро је вештачко језеро настало преграђивањем реке Моравице 1977. године. Удаљено је око 10 km од Сокобање. Постоји неколико уређених плажа на сокобањској и алексиначкој страни језера. Језеро је дугачко око 8 km, a највећа дубина је код бране и износи 50 m. На језеру се у највећој мери спроводе активности купања, риболова, као и излета.

Врмџанско језеро се налази у подножју планине Ртањ. Настало је од велике кише и топљења Ртањских ледника на месту великог левкастог удубљења описано као амбис. Удаљено је око 15 km од Сокобање и 3 km од села Врмиџа. У овом селу се налазе рушевине древног Врмџанског града и црква св. Тројице.

Термо минерални извори

Сокобања је позната по лековитости својих термо-минералних извора, чије се дејство упоређује са водама познате аустријске бање Бад Гаштајн.

Постоји шест термоминералних извора у Сокобањи чија вода помаже у отклањању великог броја различитих здравствених тегоба. У централном бањском купатилу „Амам“ постоје два извора: „Св. Арханђел“ температуре 43°C и „Преображење“ са температуром између 43,8 и 53°C.

У оквиру купатила „Амам“ налази се природни инхалаторијум чија испарења садрже гас радон па се користи у лечењу болести дисајних органа као што су: бронхијална астма, акутни и хронични бронхитис, синуситис, емфизем, бронхиектазије, респираторна инсуфицијенција и учестале респираторне инфекције и алергијске манифестације.

У купатилу „Бањица“ постоје два извора: „Бањица I“ са температуром 27,8°C и „Бањица II“ температуре 28,9°C.

Извор „Пијаца“ је слаба земно-алкална хипотерма са мирисом сумпорводоника температуре 32,4°C. Користи се углавном за лечење кожних обољења.

Извор „Здрављак“ је слаба земно-алкална радиоактивна акратопега температуре 14,5°C.
У Бањи Јошаници постоји пет лековитих термоминералних извора температуре између 18 и 22°C:  сумпорна вода, гвоздена I и II, стомачна и црвена вода.

Лечење у Бањи Јошаници се употпуњује лековитим блатом (пелоидом).