turistička organizacija sokobanja
Пословни садржај
odrzano finale 59. medjunarodnog festivala

Одржано финале 59. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2022“

Финале 59. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2022“ одржано је од 10. до 12. августа у Сокобањи. Овогодишњи фестивал подржало је Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије, које је одобрило субвенције у износу од 1.000.000,00 динара за унапређење програма фестивала и промотивну кампању. Захваљујући субвенцијама програм ревијалног дела фестивала је значајно унапређен, фестивал је трајао три дана и наступио је велики број извођача. Првог дана фестивала одржано је Свечано отварање фестивала на летњој позорници „Врело“, када су наступили победници из претходних година, и то: Александар Живановић, Милан Милићевић, Милош Теофиловић и Владимир Марковић. Након наступа четири Прве хармонике Србије, пред препуним гледалиштем, концерт је одржала Драгана Мирковић. Такмичарски део фестивала одржан је 11. и 12. августа у хотелу „Моравица“. У конгресној сали хотела „Моравица“ жири у саставу: Никола Рацков, Зоран Ђорђевић, Новица Николић Патало, Слободан Продановић и Војкан Никодијевић преслушавао је и оцењивао такмичаре, и то 11. августа млађе категорије: петлиће, пионире, старије пионире, млађе јуниоре и дует такмичара до 15 година, а 12. августа јуниоре, сениоре и дует такмичара преко 15 година. Ревијални део одржан је у вечерњим сатима 11. и 12. августа у МФК „Летња позорница „Врело“. 11. августа проглашени су победници у млађим категоријама, који су се представили публици изводећи по једну нумеру по свом избору, а у паузама су наступили Ана Бекута, Радиша Урошевић, Биљана Петковић и Милена Јанковић.

Прво финално вече својим наступом отворила је прошлогодишња победница Милена Минић из Ореовице код Пожаревца. 12. августа проглашени су победници и додељене награде и признања такмичарима у старијим категоријама. Свеукупни победник 59. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије – Сокобања 2022“ је Лазар Станојевић из Београда, који је освојио главну награду – хармонику дугметару марке Diwall, а свечано проглашење протекло је уз спектакуларни ватромет. Победници у осталим категоријама такође су добили вредне награде у виду каишева за хармонике који су обезбедили Сарачка радња „Лазић“ и Туристичка организација Сокобања. У ревијалном делу финалне вечери, најлепше хитове народне музике са топ листа од шездесетих до данас извели су Стефан Петрушић, Бане Шевић, Весна Димић, Марина Станкић и Данило Живковић, у пратњи оркестра Синише Вићентијевића. Директан телевизијски пренос финалне вечери „Прве хармонике Србије, Сокобања 2022“ обезбедио је Јавни медијски сервис Србије, РТС.

Списак награђених по категоријама:
У категорији ПЕТЛИЋИ:

1. место – Вук Костадиновић, Владичин Хан
2. место – Константин Срданов, Панчево
3. место – Филип Милутиновић, Лазаревац.
У категорији ПИОНИРИ:

1. место – Јован Самуел Станојевић, Беч
2. место – Василије Благојевић, Бијељина
3. место – Лазар Чутовић, Горњи Милановац
У категорији СТАРИЈИ ПИОНИРИ:

1. место – Радиша Благојевић, Бијељина
2. место – Милош Балчин, Угриновци
3. место – Михајло Станковић, Панчево
У категорији МЛАЂИ ЈУНИОРИ:

1. место – Славица Чобић, Бијељина
2. место – Андрија Младеновић, Загужање, Сурдулица
3. место – Зоран Марковић, Крупањ.
У категорији ЈУНИОРИ:

1. место – Лазар Станојевић, Београд
2. место – Стеван Нешовић, Горњи Милановац
3. место – .Ивана Петаковић, Батајница, Београд.
У категорији ДУЕТ ДО 15 ГОДИНА

1. место – Михајло Јанојлић, Смедерево и Милош Јовановић, Београд
2. место – Филип Милутиновић и Стефан Милутиновић, Лазаревац .
У категорији ДУЕТ ПРЕКО 15 ГОДИНА

1. место – Ивана Петаковић, Батајница и Лазар Станојевић, Падинска Скела.
У категорији СЕНИОРИ:

1. место – Јован Пајовић, Слатина, Чачак
2. место – Немања Радосављевић, Куршумлија
3. место – Жељко Јевремовић, Драгошевац, Јагодина.

Титулу Свеукупног победника фестивала „Прва хармоника Србије, Сокобања 2022.“ освојио је Лазар Станојевић из Падинске скеле, Београд. Диплому, пехар и хармонику марке Дивал, победнику је уручио председник општине Сокобања Миодраг Николић.