Main Content

Расподела бесплатне помоћи Европске уније приватним станодавцима - пријаве Туристичкој организацији Сокобања до понедељка 19. априла 2021.

Европска унија је наставила да подржава туристички сектор у Србији. Након избијања пандемије COVID-19, туристички радници су се суочили са многим изазовима. Један од њих је и примена неопходних здравствено-безбедносних мера у циљу спречавања ширења вируса. Донација Европске уније од 662.000 евра, коју чине вредна опрема и дезинфекциони материјал, омогућиће туристичким радницима широм земље да свој посао обављају у складу са прописаним мерама, како би својим гостима приуштили безбедан боравак. Пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ је реализовао ову интервенцију у склопу anti-COVID мера. Сваки корисник је део добровољне сертификационе шеме „Чисто и сигурно“, иницијативе за туристичка предузећа да примене читав низ мера којима гарантују потпуну безбедност гостима.

Након свечаног догађаја којем су присуствовали Сем Фабрици, шеф Европске Делегације у Републици Србији, Томас Шиб, амбасадор СР Немачке, Јадранка Јоксимовић, министар ЕУ интеграција и Мирослав Кнежевић, шеф кабинета министарства туризма, отпочела је дистрибуција „Чисто и сигурно“ материјала. Пакети опреме су стигли и до Сокобање. Средства за дезинфекцију простора и опреме, као и опрема за њихову употребу биће подељени носиоцима услуга смештаја у домаћој радиности у Сокобањи у среду, 21. априла 2021. године у просторијама бивше управне зграде "Требич", на улазу у Сокобању. Расподела почиње од 10:00 сати, по распореду и сатници која ће бити достављена пријављеним станодавцима, како би се избегла већа окупљања, а у складу са мерама на сузбијању пандемије коронавируса. Ради утврђивања сатнице, потребно је да се станодавци пријаве за преузимање пакета помоћи и одређивања термина Туристичкој организацији Сокобања, путем телефона, на број 018 833 988, радним даном од 07:00 - 15:00 сати, односно на имејл адресу: tic@tosokobanja.rs. Пријављивање је могуће до понедељка 19.04.2021. године до 14:00 сати.

Поред подршке туризму кроз „Чисто и сигурно“, ЕУ је кроз пројекат „#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ већ определила милион евра, као бесповратну помоћ приватном туристичком сектору источне и југоисточне Србије. Овом донацијом ЕУ је значајно допринела отклањању последица изазване пандемијом и омогућила многим приватницима да побољшају своје туристичке услуге.

„#ЕУзаТебе – за културно наслеђе и туризам“ је пројекат који је свој рад започео пре избијање пандемије, новембра 2019. године, са циљем да подстакне развој туризма у источној Србији и Доњем Подунављу. Пројекат финансирају Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.