Main Content

Планинарска акција „Врмџила 2019”

Планинарска акција под називом „Врмџила 2019” биће одржана 16. марта у подножју планине Ртањ. У организацији Планинарског друштва „Оштра чука”, Месне заједнице Врмџа и Удружења младих „Ум”, из Сокобање, већ шесту годину заредом пред долазак пролећа одржава се овај планинарски поход у коме учествују планинари из свих крајева наше земље.
Акција je названа „Врмџила”, јер је према локалним причама Врмџанско језеро станиште опасног чудовишта, што је инспирисало организаторе приликом осмишљавања имена акције.
Учесници ће и ове године моћи да бирају хоће ли се кретaти дужом (врмџеном) или краћом (врмџарастом) стазом. Дужина врмџарасте стазе износи девет километара, док је врмџена стаза дугачка око 15 километара. На стази ће бити водичи ПД „Оштра чука”, који ће носити флуоресцентне прслуке. Стаза је обележена планинарским ознакама и намењена је свим старосним категоријама. Краћа (врмџараста) стаза има 213 метара успона и 232 метра силаска. Дужа (врмџена) стаза има 389м успона и 407м силаска.
На локацији Латинског града је обезбеђен бесплатан ручак за све планинаре – посан пасуљ (обавезно понети прибор за ручак – чинија, кашика, тањирић за салату). Пре доделе захвалница биће приређен културно – уметнички програм и едукација о лековитом биљу у организацији ПД „Преслап” из Ниша. Акција „Врмџила 2019” и ове године се бави хуманитарном акцијом „Чепенинг”, у оквиру које се сакупљају чепови за куповину инвалидских колица за малишане, којима је тај вид помоћи неопходан. Акција се спроводи тако што ће сваки планинар „платити” пасуљ једним пластичним чепом.
Сви заинтересовани за учешће у акцији могу се пријавити до 13. марта на бројеве: 064/92 02 909 Младен, 064/17 65 184 Челе и 069/65 47 87 Марко.