Main Content

Обавештење о одлагању 5. „Green Heart Festa“ и 58. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије, Сокобања 2020“ за 2021. годину, 38. „Златне руке“ одложене за септембар 2020.

Управни одбор Туристичке организације Сокобања је на 36. седници, одржаној дана 11.06.2020. године, донео одлуку о одлагању 58. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије, Сокобања 2020“ и  5. "Green Heart Festа" за 2021. годину. Планом и програмом Туристичке организације Сокобања за 2020. годину планирана је организација 58. Међународног фестивала „Прва хармоника Србије, Сокобања 2020“ за 14. и 15. август 2020. године. Од проглашења епидемије корона вируса (SARS-CoV-2) и увођења ванредног стања у Републици Србији 15.03.2020. године, у потпуности су заустављене све активности на организацији и промоцији фестивала. Због наведених разлога није било могуће одржати предквалификације за фестивал „Прва хармоника Србије, Сокобања 2020“, нити у градовима у Србији, нити у иностранству. Након датума укидања ванредног стања  и релаксирања мера, преостало је недовољно времена за одржавање предквалификација и припрему такмичара за фестивал, у складу са Пропозицијама. Тренутно на територији Србије и даље постоји ризик од ширења заразне болести COVID-19, нарочито приликом одржавања већих скупова и манифестација са више хиљада посетилаца. Актуелним мерама Владе Републике Србије, препоручено је држање дистанце међу људима oд 1,5 m, што би подразумевало ограничење и броја посетилаца ревијалног дела манифестација од максимално 500 лица на Великој сцени МФК „Врело“,  тако да је Управни одбор ТОСБ Сокобања, узимајући у обзир наведене чињенице, донео одлуку да се фестивал одложи за наредну годину. Из истих разлога одложен је и фестивал 5. "Green Heart Fest" за 2021. годину, који је према Плану и програму Туристичке организације Сокобања за 2020. годину требало да се одржи 17.,18. и 19. јула 2020. године.
Из разлога погоршања епидемилошке ситуације у Србији, односно пораста броја заражених, Управни одбор ТОСБ, 38. манифестацију „Златне руке“, која се организује као изложбена манифестација одложио је за 13. септембар 2020. године, док ће се манифестација 26. „Св. Јован Биљобер“ одржати 7. јула, по традицији, али у сажетијем обиму. Туристичка организација Сокобања, Удружење за лековито биље „Др. Јован Туцаков“ и Д.о.о. Адонис из Сокобање, организоваће само активности на отвореном – семинаре о идентификацији лековитог биља у природи и успон на Шиљак, врх Ртња, уз стриктно поштовање мера и препорука Кризног штаба Владе Републике Србије за сузбијање заразе корона вирусом. Ове године неће бити организовани забавно рекреативни садржаји, попут разних надметања и традиционалног избора принцезе Биљарице, односно сегменти манифестације који подразумевају велика окупљања и блиске, непосредне контакте људи.