Main Content

Манифестација "Нушићеви хајдуци" одржана од 15. до 17. октобра у Сокобањи

У периоду од 15. до 17. октобра одржана је манифестација „Нушићеви хајдуци“, која окупља све школе са именом Бранислав Нушић, из Србије и региона. Организатор манифестације је „Нушић фондација“ у сарадњи са Туристичком организацијом Сокобања, СШ „Бранислав Нушић“, ОШ "Митрополит Михаило" и Народном библиотеком „Стеван Сремац“, Сокобања. Манифестација је ове године због тренутне епидемиолошке ситуације одржана у нешто измењеном облику, односно манифестацији су присуствовали наставници и директори поменутих школа, као и представници организатора, без директног учешћа ученика (осим ученика школа домаћина). У петак 17. октобра одржано је свечано отварање манифестације у просторијама ОШ "Митрополит Михаило", при чему је отворен и "Кутак књиге", за који је "Нушић фондација" даривала две нове школске клупе. У хотелу "Моравица" од 18:00 сати одржана је Панел дискусија за професоре и наставнике из беседништва и лепоречја, уз web предавање проф. др Дејанa Милићa и наступ г. Милоша Паовића, глумца Алексиначког аматерског позоришта, који је извео краћу монодраму инспирисану делом "Аутобиографија" аутора Б. Нушића. 
У суботу 16. октобра одржане су следеће активности:
- Упознавање учесника са Квизом знања о животу и раду Бранислава Нушића (као приказ садржаја будућег програма манифестације) - Галерија-Легат "Милуна Митровића";
- Отварање изложбе карикатура „Нушић и уметници“ - Легат "Милуна Митровића";  
- „Хајдучки крос“ кроз Сокобању (Упознавање учесника са концептом кроса који обједињава оријентацију у простору и умешност израде аутопортрета - фотографије (селфија) на контролним пунктовима, као приказ садржаја будућег програма манифестације)  - Центар Сокобање - Парк Бањица. 
- Приказ он-лајн музичког концерта групе „Маестре“, који представња својеврстан микс композиција Биничког, Мокрањца и Даворин Јенка, у конгресној сали хотел "Моравица", за учеснике и госте манифестације (концерт се може погледати на сајту www.nusicevihajduci.rs).
- Радионица „Учионица учитељице Љутмиле“ – позоришна радионица инспирисана аутобиографском причом Б. Нушића „Кад сам био мали“, проф. Злата Типолд - конгресна сала хотела "Моравица" (учесници радионице били су ученици ОШ "Митрополит Михаило").