Main Content

26. Свечаности "Св. Јован Биљобер"

26. Свечаности "Св. Јован Биљобер", у организацији Туристичке организације Сокобања, Удружења за лековито биље "др Јован Туцаков" и д.о.о. „Адонис“, под покровитељством Општине Сокобања, одржаће се по традицији 07. јула, али у нешто сажетијем обиму.
Туристичка организација Сокобања, Удружење за лековито биље „Др. Јован Туцаков“ и Д.о.о. Адонис из Сокобање, организоваће само активности на отвореном – семинаре о идентификацији лековитог биља у природи и успон на Шиљак, врх Ртња, уз стриктно поштовање мера и препорука Кризног штаба Владе Републике Србије за сузбијање заразе корона вирусом. Ове године неће бити организованог превоза учесника манифестације до подножја Ртња. Окупљање учесника биће у подножју Ртња, у близини Томићеве појате (превоз у сопственој режији) најкасније до 06:30 сати, а полазак на врх Ртња планиран је у 07:00 сати. Сви учесници су у обавези да се придржавају мера и препорука Кризног штаба Владе Републике Србије, да одржавају прописано растојање од 1,5 м и да понесу воду, опрему за планинарење и храну. Ове године неће бити организовани забавно рекреативни садржаји, попут разних надметања и традиционалног избора принцезе Биљарице, односно сегменти манифестације који подразумевају велика окупљања и блиске, непосредне контакте људи. Успон на Шиљак  реализоваће се  у пратњи чланова планинарског друштва "Оштра чука", док ће у подножју бити организовано убирање узорака биљака са предавачима, водичима и представницима Удружења за лековито биље "др Јован Туцаков", као и плетење венчића од биља. 

Сви заинтересовани за успон на Шиљак могу се пријавити у Туристичко-информативном центру ТОСБ, Ул. Трг Ослобођења бр. 2. Сокобања, или путем телефона на број 018/833 988, као и путем електронске поште на адресу tic@tosokobanja.rs. Програм манифестације може се преузети испод текста.
Информације за учеснике едукативног семинара - Небојша Станојевић, тел. 063/ 101 3660, имејл: nebojsa@adonis.rs.
Обилазак других догађаја, скупова и садржаја на Ртњу, у организацији трећих лица (физичких и правних) посетиоци врше на сопствену одговорност. Туристичка организација Сокобања, ни на који начин не утиче, нити носи одговорност за догађаје који нису у њеној организацији.