Main Content

Здравствени туризам

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/otksorg/public_html/includes/menu.inc).

Сокобања је позната по лековитости својих термо-минералних извора, чије се дејство упоређује са водама познате аустријске бање Бад Гаштајн. Од давнина су људи на овим просторима, и сиромашни и богати, и владари и потчињени, тражили лек својим тегобама и болестима купањем у чудотворној сокобањској води. Поред тога што лече, ови извори окрепљују душу и тело, подмлађују, релаксирају, и опуштају, доприносећи очувању виталности и доброг расположења.

Постоји шест термоминералних извора у Сокобањи чија вода помаже у отклањању великог броја различитих здравствених тегоба. У централном бањском купатилу „Амам“ постоје два извора: „Св. Арханђел“ температуре 43°C и „Преображење“ са температуром између 43,8 и 53°C.

Индикације: дегенеративни реуматизам (артроза, спондилоза), екстраартикуларни реуматизам (фиброзити, миозити), хронични инфламаторни реуматизам и пострауматска стања и стања после повреда.
У оквиру купатила „Амам“ налази се природни инхалаторијум чија испарења садрже гас радон па се користи у лечењу болести дисајних органа као што су: бронхијална астма, акутни и хронични бронхитис, синуситис, емфизем, бронхиектазије, респираторна инсуфицијенција и учестале респираторне инфекције и алергијске манифестације.

У купатилу „Бањица“ постоје два извора: „Бањица I“ са температуром 27,8°C и „Бањица II“ температуре 28,9°C.
Индикације: неуралгије, радиокулити, неурозе, психонеурозе и стања после повреде периферних нерава.

Извор „Пијаца“ је слаба земно-алкална хипотерма са мирисом сумпорводоника температуре 32,4°C. Користи се углавном за лечење кожних обољења.

Извор „Здрављак“ је слаба земно-алкална радиоактивна акратопега температуре 14,5°C.
 
У Бањи Јошаници постоји пет лековитих термоминералних извора температуре између 18 и 22°C: сумпорна вода, гвоздена I и II, стомачна и црвена вода.

Индикације: обољења желуца и дванаестопалачног црева (чир), дебелог црева и жучи, постоперативна стања код болести желуца, дванаестопалачног и дебелог црева и жучи, хроничне уринарне инфекције, упала бубрега, камен и песак у бубрегу, дијабетес (шећерна болест), кожне болести, екцеми и хронични и инфламаторни реуматизам.
Лечење у Бањи Јошаници се употпуњује лековитим блатом (пелоидом).