Main Content

Спортско рекреативни туризам

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/otksorg/public_html/includes/menu.inc).

Повољни климатски фактори, идеална надморска висина, чист ваздух, нетакнута природа, бројне планине и богатство хидрографских ресурса представљају идеалне услове за развој спортско-рекреативног туризма и базичне припреме спортиста. У те сврхе изграђено је и више спортских објеката. Данас у Сокобањи туристима и спортистима су на располагању: фудбалски стадион "Бата Ноле", капацитета 1.500 гледалаца, три игралишта за фудбал, пет комбинованих терена за мале спортове, 4 затворена базена, четири тениска терена, 4 теретане, стрељана, куглана, више трим и стаза здравља у укупној дужини од 20 километара.

Многи спортски клубови долазе на спортске припреме у Сокобању. Поред поменутих повољних услова Сокобања спортистима нуди још једну изванредну могућност. Спортисти имају на располагању терене на надморској висини од 400 м. Шумском стазом - пречицом, за само пола сата могу да стигну до терена на 800 м надморске висине, где могу да се подвргну тренингу у сасвим новим условима. Овакав облик тренинга ствара изванредну кондицију и спремност спортиста за врхунске резултате.
У Сокобањи су последњих година у експанзији екстремни спортови. Терени и околина Сокобање су право место за све оне жељне спортских изазова и подвига. Околина Сокобање, а посебно Озрен, Ртањ и Девица нуде непрегледне терене за спортове којима су привржени само они најхрабрији. Из године у годину све су популарнији роњење на дах, скокови у воду, mountibiking, планинарење, оријентациони крос, параглајдинг, једрење на Бованском језеру, спуштање у Ртањску леденицу...

Планине које окружују Сокобању представљају прави изазов, како за рекреативце тако и за професионалне алпинисте. Озрен, Девица, Ртањ, Крстатац, Буковик и Рожањ нуде непрегледне терене за овај вид спорта. Ту су обележене пешачке стазе за почетнике и стрми и неприступачни врхови за професионалце. Планинарско друштво „Оштра чука“, у сарадњи са Организацијом за туризам и културу Сокобања, организује планинарске туре током целе године, за своје чланове и за све заинтересоване туристе.

У Сокобањи је у мају 2007. одржано неколико промо-ревија параглајдинга, а овај догађај наишао је на велико интересовање мештана и гостију. Старт је на паралглајдинг писти на Озрену, која је удаљена 8 км од Сокобање. Коришћење параглајдинг писте на Озрену могуће је уз инструкцију чланова параглајдинг клубова из Ниша и Београда.