Main Content

Сеоски туризам

Последњих неколико година у развоју је сеоски туризам. У неколико сокобањских села адаптирани су стари и изграђени нови смештајни капацитети који туристима омогућавају потпун комфор. Међутим, садржаји који се нуде све више привлаче и странце. Поред етно исхране ту су многи догађаји, као нпр. сеоска окупљања односно посела која се организују како би се очувала и у што бољем светлу приказала традиција. Села која се овим баве су Ресник, Трубаревац, Жучковац, Шарбановац, Јошаница и Врмџа.

У сокобањским селима брижно се негује традиција и стари обичаји, чувају се од заборава народне игре и песме, стари занати и народна ношња, припремају јела по старим рецептима, а све то туристи могу да виде и понешто науче. Боравак у нетакнутој природи, чист ваздух, планински извори и потоци, куће уређене у етно стилу, привлаче све већи број туриста у сокобањска села.

Поред одмора и рекреације, туристи имају могућности и да учествују у спремању старих јела, на традиционалан начин, да уче старе занате, па и да помажу у извођењу сеоских радова и спремању зимнице, што за многе туристе из урбаних средина представља праву атракцију.