Main Content

Грудоњске воденице

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/otksorg/public_html/includes/menu.inc).

Захваљујући подршци међународне организације "CHF International" и Министарству трговине, туризма и услуга Републике Србије, Организација за туризам и културу Сокобања (ОТКС) реализовала је прву фазу пројекта "Етно кутак - Грудоњске воденице". Реч је о адаптацији две воденице на реци Градашници, које су саграђене пре више од два века. Воденице тренутно имају девет власника који и данас у њима мељу жито. То су чланови фамилије Грудоњци, настањени углавном у Реснику, селу надомак Сокобање. По овој фамилији воденице су и добиле назив.

Пројекат обухвата реконструкцију две воденице, регулацију корита реке, изградњу малог амфитеатра, адаптације старе, помоћне зграде у којој ће се изводити различити програми, паркинг простора, прилазног пута, платоа. Етно кутак је већ атракција, како за  домаће тако и за стране туристе. Велика воденица је преуређена у етно кухињу. У њој свако од посетилаца може да, уз помоћ инструктора из етнолошке радионице "Етнос", по традиционалној рецептури припреми јела сокобањског краја. Поред тога што могу да уживају и у сокобањским кулинарским чарима, туристи су  у прилици да науче све о традиционалним начинима припремања хране.

Преуређивање друге воденице, која ће служити као радионица старих заната је остављено за другу фазу радова. Посетиоци ће овде бити у могућности да сами израде сувенир и савладају основе старих, готово заборављених заната: ткања, израде опанака, плетења корпи и предмета од прућа, вез...

У амфитеатру, на платоу и реконструисаној старој помоћној згради, одржавају се различити програми везани за историју и традицију сокобањског краја.
Најинтересантније је то што су воденице задржале своју првобитну функцију и истовремено  обављају мељаву жита.