Main Content

Завичајни музеј

Завичајни музеј смештен је у згради, саграђеној у XIX веку. Изграђена у старом српском моравском стилу, уз мању реконструкцију, зграда је у потпуности сачувала свој првобитни изглед. Музеј је реконструисан 2008 год., поставке су допуњене новим експонатима, и од 1. маја 2008. године је отворен за посете. Збирка располаже експонатима из области археологије, етнологије и историје, од римског периода до савременог доба. Испред музеја је уреđен амфитеатар који се у летњој сезони користи за одржавање позоришних представа, књижевних вечери и других манифестација.

Адаптацијом музеја, поред формирања сталне музејске поставке, створени су и услови за организовање различитих музејских изложби и интензивиране активности на откупу потребних музејских експоната. 16. маја 2008. год. сокобањски музеј се прикључио манифестацији "Ноћ музеја", у којој учествују многобројни музеји из Србије и Европе.

Као стални учесник манифестације, сваке године на овај дан,  ОТКС Сокобања ће организовати изложбе у Завичајном музеју, које ће бити отворене за многобројне посетиоце.