Main Content

Завичајни музеј

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/otksorg/public_html/includes/menu.inc).
Завичајни музеј смештен је у згради, саграђеној у XIX веку. Изграђена у старом српском моравском стилу, уз мању реконструкцију, зграда је у потпуности сачувала свој првобитни изглед. Музеј је реконструисан 2008. год., поставке су допуњене новим експонатима и од 1. маја 2008. године је отворен за посете. Збирка располаже експонатима из области археологије, етнологије и историје, од римског периода до савременог доба. Испред музеја је уређен амфитеатар који се у летњој сезони користи за одржавање позоришних представа, књижевних вечери и других манифестација. Адаптацијом музеја, поред формирања сталне музејске поставке, створени су и услови за организовање различитих музејских изложби и интензивиране активности на откупу потребних музејских експоната. Уз помоћ стручњака Завичајног музеја Књажевац, Туристичка организација Сокобања је током 2017. године реализовала пројекат унутрашњег преуређења изложбених просторија у музеју и формирања нове сталне поставке, која обухвата четири изложбене галерије:
  1. Спомен соба Стојана Живадиновића познатог писца и дипломате, који је живео у кући у којој је данас смештен музеј, са намештајем и другим предметима, који потичу из простора у коме је живео и стварао, и изложеним романима и збиркама прича које је издао током своје плодне каријере (старија издања из периода 1923-1940. и новија издања из 2016. године).
  2. Изложба употребних предмета (делови накита, посуђа, оружја, алата, ковани новац) који датирају из праисторијског, античког и средњовековног периода.
  3. Изложба делова покућства из Сокобање и околине који датирају из периода од друге половине 19. до прве половине 20. века.
  4. Етно соба са презентацијом народних ношњи сокобањског краја и традиционалних предмета за прераду вуне и конопље и израду одевних предмета и других употребних предмета за кућу.

Од 2018. године Завичајним музејом управља Народна библиотека "Стеван Сремац".