Main Content

Галерија Легат Милуна Митровића

Милун Митровић (1922-2010), академски сликар рођен и одрастао у Сокобањи, свом родном граду завештао је преко 150 радова. У прелепом старом објекту, који се налази на мермерном шеталишту, под заштитом Завода за заштиту споменика културе, отворена је Галерија - легат Милуна Митровића, 21. јуна 2001. год.

Милун Митровић је рођен 15. децембра 1922. године у Рујевици код Сокобање. Од 1945. године живео је и радио у Београду. Завршио је гимназију и учитељску школу у Алексинцу. Дипломирао је 1948. године на Академији ликовних уметности у Београду. Магистрирао је на Факултету ликовних уметности у Београду 1972. године.
Члан Удружења ликовних уметника Србије постао је 1948 године. Од 1963. до 1982. предавао је на Вишој педагошкој школи у Београду (група за ликовно васпитање и образовање). Од 1976. до 1982. године радио је као ванредни професор Факултета драмских уметности у Београду (група за филм и телевизију). Објавио је књигу из теорије уметности „Форма и обликовање“. Приредио је 40 самосталних изложби у земљи и иностранству.

Добитник је више награда и признања за сликарство: награда омладине Југославије, Награду Ечке сликарске колоније, прву награду на меморијалу Надежде Петровић и награду УЛУС-а. 1980. године одликован је орденом рада са златним венцем по одлуци владе СФРЈ. Он је иницијатор и један од оснивача Уметничке колоније Сокоград која је први пут одржана 1996. године и успешно се одржава већ 16 година.

Поред сталне поставке радова Милуна Митровића, у овом објекту се током лета одржавају изложбе и других познатих уметника и догађаји из области културе, уметничке вечери, концерти, књижевни сусрети.