Main Content

Биоскоп Моравица

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/otksorg/public_html/includes/menu.inc).

Биоскоп „Моравица“ отворен је у доба када је бања била центар моденског живота у Србији. Припадници високе класе су посећивали Сокобању, како би се одморили од градске гужве, али су такође били жељни културних садржаја на које су навикли у престоници. Управо због тога је отворен биоскоп „Моравица“, који не само што је служио за биоскопске пројекције већ је сала биоскопа често коришћена и као позоришна сцена, па су се драмски комади изводили баш у овом објекту.

Постоје подаци о раду биоскопа из 1961. године који показују колико је Сокобања била популарна и посећена средином прошлог века. У биоскопу је исте године погледано близу 150 дугометражних филмова и преко 350 позоришних представа. Број посетилаца премашивао је 60 000 посетилаца годишње, а биоскоп је више пута угостио глумачке трупе Народног позоришта из Београда, Ниша, Крагујевца, Крушевца.

Почетком 21. века била је неопходна реконструкција биоскопа како би одговорио захтевима савремене публике.
У току 2006. и 2007. године, обављена је адаптација објекта, уређење фасаде, фарбарско – молерски радови, уређење ентеријера, адаптација бине и инсталација расвете, замена столарије, инсталација вентилације, уградња  столица и партера из буџета општине Сокобања и Националног инвестиционог плана. За потпуно стављање биоскопа у функцију потребно је обавити радоне на инсталацији грејањ, озвучења и уређаја за пројекцију.

Биоскоп Моравица у Сокобањи данас функционише као позорница за позоришне представе, али и наступе разних музичких група, фолклорне наступе, приредбе културно уметничких друштава, за одржавање семинара и стручних предавања, организацију програма БКЛ-а у случају лоших временских прилика.