Main Content

Традиционалне

Међународни фестивал „Прва хармоника-Сокобања“

Међународни фестивал “Прва хармоника - Сокобања” је културно-забавна манифестација, такмичарског карактера, која се одржава од 1962. год. Многи победници овог такмичења данас су еминентни стручњаци, професори на академијама, шефови великих оркестара и мајстори хармонике. Полуфинале такмичења се одржава у јулу, а финале средином августа.

Златне руке

Традиционална манифестација, која се одржава од 1983. год., где се учесници такмиче у припремању старих, готово заборављених јела, вештинама старих заната и народним рукотворинама. Бројни посетиоци могу од љубазних домаћица добити савете о припреми неког традиционалног јела, а могу дегустирати изложене специјалитете. Одржава се сваке године 14. јула.
 

Свети Јован Биљобер

Традиционална манифестација, која се одржава од 1994. год. , у периоду од 02. до 07. јула. Велики број туриста долази баш за ову прилику у Сокобању како би учествовали у брању лековитог биља на падинама Озрена, Ртња и Девице уз пратњу стручних водича. Поред оваквих излета организују се и стручна предавања, квизови, Биљна парада, избор “Принцезе Биљарице” и Сајам лековитог биља, меда и здраве хране.
 

Маратон жеља

Јединствена манифестација у свету која сваке године привлачи велики број посетилаца. Задатак учесника је да прошетају најживописнијим сокобањским пределима и посете неколико дестинација, који по народном веровању испуњавају жеље. На сваком локалитету учесници сакупљају купоне чиме стичу право на учешће у наградној игри. За посетиоце се организује и богат културно-забавни програм. Одржава се првог викенда у септембру месецу.
 

Уметничка колонија Сокоград

Колонија се одржава од 1996. год. и окупља уметнике из целе земље, који су Сокобањи оставили више од 250 вредних уметничких дела. Радови са колоније су изложени у просторијама јавних установа у Сокобањи. Колонија се одржава у јуну, а свака наредна почиње изложбом радова од претходне године.
 

Бањско забавно лето

У време летње туристичке сезоне од 21. јуна до 21. септембра сваке године у оквиру „Бањског забавног лета“ поред поменутих традиционалних манифестација организују се и други културно-забавни садржаји: рок, поп и фолк концерти, позоришне представе и монодраме позоришних група из целе Србије, гостовања културно-уметничких друштава, летњи биоскоп, различите изложбе, стручна предавања и књижевне вечери и др.

Green Heart Fest

Фестивал рок и хаус музике који је први пут одржан у Сокобањи јула 2016. године. Atheist Rap, MVP, Забрањено пушење, Orthodox Celts, Рибља чорба, Sunshine, Ивана Негатив, Ђорђе Давид, Новембар, Van Gogh, Влатко Стефановски, Врело, Irie FM, S.A.R.S, Галија, Црвени картон, Who See, Stereo Banana, GRU, Sevdah Baby, DJ Steve Vandal, Gramophonedzie су само неки од  познатих извођача који су наступали на Green Heart Festu. Фестивал прате и други забавни садржаји као што су Фестивал занатског пива, Демо фест, ревијалне утакмице у којима учествују извођачи.

 

Спортскe манифестације

Туристичку понуду Сокобање употпуњују различити спортски турнири, који се одржавају током целе године. Међу њима се издвајају „Ноћни турнир у малом фудбалу“, “Август у августу” (баскет, одбојка на песку, мали фудбал), бициклистичке трке. Туристима и спортистима на располагању су: фудбалски стадион „Бата Ноле“ капацитета 1500 гледалаца, 3 терена за фудбал, мини пич терен, 5 комбинованих терена за мале спортове, 4 затворена базена, 4 тениска терена, 4 теретане, стрељана, куглана и више трим и стаза здравља у укупној дужини од 20 км. У 2014. години биће завршен и комплекс фудбалских терена у близини Аква парка „Подина“.