Main Content

Традиционалне

×

Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /home/otksorg/public_html/includes/menu.inc).

Међународни фестивал „Прва хармоника-Сокобања“

„Прва хармоника Сокобања“ је један од најстаријих музичких фестивала у Србији и препознатљив симбол Сокобање. Фестивал је такмичарског карактера и одржава од 1962. год. Многи победници овог такмичења данас су еминентни стручњаци, професори на академијама, шефови великих оркестара и мајстори хармонике. Предквалификациона такмичења се одржавају у градовима у земљи и иностранству - Лесковцу, Жабарима, Борову (Хрватска), Бечу (Аустрија), Бијељини (БиХ) и Сокобањи, у периоду од априла до јуна, а финале средином августа. 

Златне руке

Традиционална манифестација, која се одржава од 1983. год., где се учесници такмиче у припремању старих, готово заборављених јела, вештинама старих заната и народним рукотворинама. Бројни посетиоци могу од љубазних домаћица добити савете о припреми неког традиционалног јела, а могу дегустирати изложене специјалитете. Одржава се сваке године 14. јула, на мермерном шеталишту, у центру Сокобање.
 

Свети Јован Биљобер

Традиционална манифестација, која се одржава од 1994. год., у периоду од 02. до 07. јула. Велики број туриста долази баш за ову прилику у Сокобању како би учествовали у брању лековитог биља на падинама Озрена, Ртња и Девице уз пратњу стручних водича. Највећи изазов за учеснике је освајање Шиљка, највишег врха Ртња, на дан православног празника СВ. Јован Биљобер. Поред оваквих излета организују се и стручна предавања, квизови, Биљна парада, плетење венчића, спортска надметања и избор “Принцезе Биљарице”. 
 

Маратон жеља

Јединствена манифестација у свету која сваке године привлачи велики број посетилаца. Задатак учесника је да прошетају најживописнијим сокобањским пределима и посете неколико дестинација, који по народном веровању испуњавају жеље. На сваком локалитету учесници сакупљају купоне чиме стичу право на учешће у наградној игри. За посетиоце се организује и богат културно-забавни програм. Одржава се првог викенда у септембру месецу.
 

Уметничка колонија Сокоград

Колонија се одржава од 1996. год. и окупља уметнике из целе земље, који су Сокобањи оставили више од 250 вредних уметничких дела. Радови са колоније су изложени у просторијама јавних установа у Сокобањи. Колонија се одржава у јуну, а свака наредна почиње изложбом радова од претходне године.
 

Бањско забавно лето

У време летње туристичке сезоне, од 21. јуна до 01. септембра, сваке године у оквиру „Бањског забавног лета“ поред традиционалних манифестација организују се и други културно-забавни садржаји: рок, поп и фолк концерти, позоришне представе и монодраме позоришних група из целе Србије, дечије представе, гостовања културно-уметничких друштава, летњи биоскоп, различите изложбе, стручна предавања, књижевне вечери и др.

Спортскe манифестације

Туристичку понуду Сокобање употпуњују различити спортски турнири, који се одржавају током целе године. Међу њима се издвајају „Ноћни турнир у малом фудбалу“, “Август у августу” (баскет, одбојка на песку, мали фудбал), бициклистичке трке. Туристима и спортистима на располагању су: фудбалски стадион „Бата Ноле“ капацитета 1500 гледалаца, 3 терена за фудбал, мини пич терен, 5 комбинованих терена за мале спортове, 4 затворена базена, 4 тениска терена, 4 теретане, стрељана, куглана и више трим и стаза здравља у укупној дужини од 20 км као и обележене планинарскe стазe у дужини од око 300 km. 2014. године изграђен је модеран комплекс фудбалских терена "Подина" који садржи и теретану, а налази се у близини Аква парка „Подина“.